Sałatka z buraków i jarmużu


Jarmuż zdobywa coraz bardziej nasze stoły, już nie jest tylko nielubianym warzywem, ale awansował do grona tych modnych bo zdrowy jest. I to bardzo zdrowy, w połączeniu z pieczonymi burakami i kozim serem tworzy bombę witaminowo-mineralną. Warto zaprzyjaźnić się na dłużej z tym warzywem.


Składniki:

3 buraki ćwikłowe
masło
50 g jarmużu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
100 g koziego sera
musztarda rosyjska
tymianek
zioła prowansalskie
olej słonecznikowy


Sparzyć jarmuż – wrzucić na wrzątek na 3 minuty. Rozgrzać masło na patelni. Wyjąć jarmuż z wody, wrzucić na patelnię z masłem. Buraki upiec w folii w 160⁰ przez około 1,5 godziny. Upieczone, obrane buraki pokroić w nieregularne kawałki, przerzucić do miski Przygotować sos: połączyć miód, sok z cytryny, ocet winny, musztardę rosyjską, odrobinę oleju słonecznikowego. Dorzucić jarmuż do buraków, doprawić i wymieszać. Na jarmuż z burakami rozkruszyć kozi ser. Polać sosem, całość wymieszać. Można posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. 
















Komentarze

Popularne posty