Pieczone klopsiki z kukurydzą



Klopsiki, pulpeciki tudzież inne kotleciki przeważnie smażyliśmy, gotowaliśmy lub dusiliśmy. dzisiejsze są troszkę odchudzone bo z dodatkiem warzyw i w wersji pieczonej. Zdrowsze, nie trzeba myć patelni a smak nawet lepszy. Do tego ulubiona surówka i gotowe. 

Składniki:

500 g mielonego mięsa z wieprzowiny
5 łyżek kukurydzy konserwowej
1,5 łyżeczki oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia


Cebulę drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Do miski włożyć mięso, oregano, paprykę cebulę, sól i pieprz do smaku. Wbić jajko i dodać 5 łyżek kukurydzy. Wyrabiać masę mięsną w razie potrzeby dosypać bułki tartej. Dłonie zwilżyć zimna wodą i formować małe klopsiki i odstawić na 10 minut do lodówki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, klopsiki układać na papierze i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 










Komentarze

Popularne posty