Zupa jarzynowa z cukinią i soczewicą



Każda zupa z dużą ilością warzyw jest dobra i to w naszym wypadku nie ulega dyskusji. A jak jeszcze do takiej jarzynóweczki dodamy trochę soczewicy, by był bardziej sycąca i odrobinę kurkumy dla koloru to już zupa na sto dwa. 


Składniki:

1 spora cukinia 
1 łyżka oleju 
1 łyżka masła
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 l bulionu
5 łyżek czerwonej soczewicy
2 ziemniaki
szczypta kurkumy
¼ brokuła
1 pomidor
koperek
¼ szkl śmietanki 30%


W większym garnku podgrzać oliwę i masło. Dodać obraną i startą na tarce marchew, pokrojoną w kostkę cukinię oraz starty czosnek. Mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać soczewicę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz posiekane różyczki brokuła. Gotować przez 5 minut. Pod koniec dodać koperek. Odstawić z ognia i po kilku minutach wymieszać ze śmietanką. 









Komentarze

Popularne posty