Kotlety z ryżu i jajek w sosem pomidorowym Kasi

Przepis naszej Kasi to kotleciki z ryżu i jajek z sosem pomidorowym. Danie to robiła w domu Kasi mama i babcia, i Kasia się podzieliła nim z nami. Składniki proste i dostępne w każdym domu a danie przywołuje smaki dzieciństwa i bezpieczeństwa w domu ukochanej babci. Jeśli macie takie przepisy to podzielcie się z nami a my chętnie je zrobimy i sfotografujemy.


Składniki:

Kotleciki:
4 torebki ryżu
11 jajek
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżka masła
mąka do obtaczania
olej do smażenia

Sos pomidorowy:
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
200 g śmietany 18%
1 łyżka masła
2 l bulionu warzywnego
sól
pieprz

10 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ryż ugotować, ostudzić. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Gdy ryż będzie wystudzony dodać do niego pokrojone jajka, jajko surowe, pieprz, sól, cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki, lekko obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączyć na papierowym ręczniku.
W garnku zagotować 2 l bulionu warzywnego, dodać umyta i obraną włoszczyznę i gotować do miękkości warzyw. Następnie na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim koncentrat pomidorowy,dodać do bulionu. Zahartować śmietanę razem z mąką i zagęścić sos. Doprawić do smaku. Podawać z kotlecikami.












Komentarze

Popularne posty