Dal z soczewicy i kurkumy


Dal, w kuchni indyjskiej ogólne określenie na produkty strączkowe (grochy, fasole, soczewice), oraz potrawy z nich przyrządzane. Istnieje wiele odmian, niektóre zupełnie nieznane w Europie. Dal spożywa się w postaci curry lub mieli na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Przyrządziliśmy dla was Dal w postaci gęstej aromatycznej zupy, idealnie sprawdzającej się w zimowe dni. 


Składniki:


3 szkl czerwonej soczewicy
2 cebule
2 marchewki
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
2-3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki chili
olej
szczypta soli
natka pietruszki

W dużym garnku rozgrzać olej wrzucić obrana i drobno pokrojoną cebulkę oraz drobno pokrojoną marchew. Gdy się zeszkli wsypać wszystkie przyprawy i smażyć około minuty ciągle mieszając. Pomidory z puszki dodać do cebuli, wsypać soczewicę i wlać około 5 szklanek wody. Zmniejszyć ogień i dusić 15-20 minut aż soczewica wchłonie większość wody. Doprawić solą i dodać mleczko kokosowe. Zamieszać i gotować ok. 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 









Komentarze

Popularne posty