Tort truskawkowy Pati
Jak zaczyna się sezon truskawkowy to u nas zaczynają się wypieki, desery, lody, koktajle itp. Tym razem powstał smakowity tort Pati. A czemu Pati? bo był robiony na urodziny pewnej małej Patrycji, bliskiej naszemu sercu. Myślimy że wyszedł nam całkiem ok.
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
140 g cukru
140 g mąki tortowej
Krem:
600 g truskawek świeżych lub mrożonych
150 g cukru
2,5 budynie śmietankowe
400 ml. mleka
250 g masła
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
świeże truskawki
czekoladowe chipsy
listki mięty
poncz: osłodzona herbata z cytryną
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodać po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączyć mikser. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i mieszać całość przy pomocy szpatułki. Masę wlać do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu odczekać ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjąć biszkopt. Wyjąć ciasto z formy. Kroić na 3 blaty dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Truskawki umyć, odszypułkować. Mrożone najpierw rozmrozić. Zagotować razem z cukrem. Gdy się rozpuści, zmiksować na puree przy użyciu blendera. Ponownie wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. W mleku rozpuścić proszek budyniowy, wlać na gotujący się mus truskawkowy i szybko wymieszać. Gotować mieszając do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce zimnego budyniu truskawkowego i zmiksować na gładki krem.
Blat biszkoptowy nasączyć i posmarować połową kremu. Podobnie zrobić z kolejnym blatem, posmarować go resztą kremu zostawiając ok. 4 łyżki do dekoracji. Na kremie ułożyć plastry truskawek i przykryć ostatnim biszkoptem. Całość pokryć delikatnie warstwą kremu. Boki obsypać startą gorzką czekoladą. Wierzch udekorować świeżymi truskawkami i chipsami czekoladowymi lub według uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz