Frużelina owocowa
Frużelina to taka żelka do ozdoby ciast i deserów. Wykonanie jej jest proste, a smak mocno owocowy nadaje. Spróbujcie zrobić, trzeba wyczuć ilość wody, bo owoce mają różną jej zawartość i trochę możne się frużelina z poszczególnych owoców różnić.
Składniki:
400 g truskawek świeżych lub mrożonych
100 g cukru brązowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody w przypadku świeżych truskawek
Truskawki umyć, osączyć i pozbawić szypułek. Następnie większe owoce pokroić, przełożyć do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na godzinę, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą o wlać do gotujących się truskawek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Składniki:
400 g truskawek świeżych lub mrożonych
100 g cukru brązowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody w przypadku świeżych truskawek
Truskawki umyć, osączyć i pozbawić szypułek. Następnie większe owoce pokroić, przełożyć do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na godzinę, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą o wlać do gotujących się truskawek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz