Owsianka z truskawkami i jagodą kamczacką
Dostaliśmy od dobrego człowieka jagody kamczackie. Była to nasza pierwsza styczność z tymi owocami, a okazuje się, że to owoc, którego właściwości lecznicze od wieków są doceniane w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin oraz Japonii. W Polsce jagoda kamczacka jest jeszcze mało znana, ale to się zmienia, ponieważ uprawa tych owoców w naszym kraju jest coraz częstsza. Jagoda kamczacka jest skarbnicą antyoksydantów, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie jako środek chroniący m.in. przed cukrzycą i chorobami układu krążenia, więc jedźmy na zdrowie.
Składniki:
6 łyżek płatków owsianych górskich
½ szklanki mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka siemienia lnianego
kilka truskawek
garść jagód kamczackich
Do miseczki wsypać płatki owsiane, dodać mleko, jogurt naturalny, siemię lniane i miód. Całość dobrze wymieszać i stawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć owsiankę i lekko ją podgrzać. Dodać pokrojone truskawki, lekko wymieszać i posypać jagodami.
Komentarze
Prześlij komentarz