Ciasto ze szpinakiem i kremem pomarańczowym
Aleksandra, twórczyni tego ciasta, była dumna ze swojego dzieła, ba nawet całą grupa była dumna. Bo wyszło boskie, spójrzcie tylko to ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni, a jak smakuje... Mega pyszne, nie za słodkie, kwaskowatość pomarańczy wieńczy dzieło. Kolor spowodowany dodatkiem szpinaku jest radośnie zielony, taki wiosenny.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
200 g szpinaku świeżego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem pomarańczowy:
2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
3 żółtka
1 budyń waniliowy
200 g śmietanki kremówki 30%
Dekoracja:
100 g czekolady białej
ok 100 g okruchów ciasta ze
szpinakiem
1 łyżka masła
ciasteczka typu oreo
cząstki pomarańczy
Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą
wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Jajka ubić z cukrem
na puszystą masę. Stale ubijając wlać cienkim strumykiem olej, a następnie
dołożyć szpinak. Na końcu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelać masę do tortownicy z kominem o średnicy 25 cm, wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175OC piec przez
około 45 min, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, ściąć wyrośniętą „górkę”,
a resztę przekroić na trzy równe blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć i połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą i
masłem. Z takiej masy uformować parę zielonych kulek. Odłożyć do stężenia.
Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4
szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do
garnuszka dodając skórkę pomarańczową z cukrem i zagotować. Przelać przez sito
i wlać ponownie do garnka.
Żółtka rozmącić razem z proszkiem
budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej
płynna. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy z żółtkami, ugotować i zdjąć z
ognia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić i wlać do budyniu. Przestudzić mieszając
co jakiś czas. Odłożyć łyżkę budyniu do dekoracji.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w
paru porcjach wmieszać w przestudzony krem. Krem powinien być gęsty, więc przed
nałożeniem można go jeszcze schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z
okrągłą tylką. Wyciskać punktowo na przekrojone krążki. Na wierzchu ułożyć
zielone kulki, połówki ciastek oreo, cząstki pomarańczy i wycisnąć odłożony
budyń pomarańczowy.
Komentarze
Prześlij komentarz