Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną
Inna nazwa bakłażana to gruszka miłosna. A mówi się często, że przez żołądek do serca. Więc można tym daniem zdobyć serca domowników lub zaproszonych gości, zwłaszcza jeśli nie są wielbicielami mięsa. Do tego oryginalny sosik i serca zdobyte.
Składniki:
2 bakłażany
1 woreczek kaszy gryczanej
1 średni pomidor
½ pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki kminku w proszku
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
⅓ łyżeczki soli
⅓-½ łyżeczki pieprzu
Sos:
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka soku z cytryny
½-1 ząbek czosnku
4-6 łyżek wody
⅓ słodkiej papryki w proszku
po szczypcie soli i pieprzu
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Bakłażany pokroić wzdłuż na pół. Wnętrza bakłażanów naciąć nożem tworząc kartkę i uważając, żeby nie przeciąć u dołu ani z boku skórki bakłażana. Na każdą z połówek bakłażana wlać po 1 łyżce oleju, rozprowadzić po wierzchu. Połówki bakłażana posypać szczyptą soli i pieprzu. Bakłażany rozłożyć na papierze do pieczenia i piec 25-30 minut, do zmięknięcia miąższu bakłażana.
W tym czasie ugotować kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu. Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki posiekać.
Z upieczonych bakłażanów wydrążyć miąższ. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojonego pomidora i czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Dodać wydrążony miąższ bakłażana oraz kaszę. Dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać i dusić przez 3-5 minut, po czym zdjąć z ognia. Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Wydrążone połówki bakłażanów nadziać przygotowaną masą. Blaszkę z nadzianymi bakłażanami ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 20 minut.
W międzyczasie przygotować sos do polania bakłażanów. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Upieczone bakłażany posypać natką pietruszki i polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz