Klopsiki rybne w sosie greckim
Składniki:
Pulpeciki:
800 g filetów z białej ryby
1 mała kajzerka
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
Sos:
1 kg marchewki
2 średnie pietruszki
1 mały seler
3 duże cebule
3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Filety z ryby zmielić w maszynce razem z odciśniętą kajzerkę. Dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, a także drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić na jednolitą masę – jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze łyżkę bułki tartej albo kaszy manny.
Z masy uformować niewielkie klopsiki. Usmażyć je na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić na niej cebulę. Wrzucić poszatkowane warzywa, dodać liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu. Wsypać płaską łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu. Wlać 1 szklankę przegotowanej, gorącej wody i dusić około 25 - 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier i zagotować. Doprawić do smaku. Gdy warzywa będą gotowe wyłożyć połowę do naczynia żaroodpornego na nie wyłożyć klopsiki i na nie resztę warzyw. Chwilę zapiec w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz