Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym.
Gdy przychodzi sezon na szparagi nam się uruchamia w głowie moc pomysłów. Chcemy w tym krótkim czasie przetworzyć je dla was na jak najwięcej sposobów, i popróbować w bardzo różnych połączeniach. Dziś makaron ze szparagami w połączeniu z suszonymi pomidorami i śmietanowym sosie.
Składniki:
250 g makaronu wstążek
1 pęczek szparagów
10 suszonych pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30 %
50 g startego żółtego sera
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dusić, aż się zeszkli.
Szparagi umyć i pokroić na 4 części. Główki zostawić, a resztę dodać na patelnię wraz z przeciśniętym czosnkiem. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlać śmietankę, główki szparagów i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Dusić chwilkę, po czym dodać, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, starty ser. Dusić całość przez kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje. Można dodać makaron i wymieszać lub oddzielnie polać makaron na talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz