Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Gołąbki bardzo lubimy zwłaszcza jeść, gorzej robić. Dlatego dziś gołąbki dla leniwych jak to my nazywamy, bo bez zawijania. Może jest trochę więcej krojenia, ale uwierzcie bardzo nie lubimy sparzać kapusty. A smak super i to bez dodatku ryżu czy kaszy.
Składniki:
100 g mięsa mielonego
1 jajko
10 mąki ziemniaczanej
60 ml oleju
bułka tarta
10 g mąki pszennej
20 g śmietany
300 g białej kapusty
natka pietruszki
30 g koncentratu pomidorowego
200 ml bulionu
sól
pieprz
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Kapustę cienko poszatkować. Rozdrobnić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Sporządzić masę z mięsa mielonego, podsmażonej cebuli, jaj, poszatkowanej kapusty i bułki tartej i mąki pszennej. Doprawić do smaku. Dokładnie i dość długo wyrabiać masę. Uformować 4 porównywalnej wielkości owalne gołąbki. Obtoczyć gołąbki w pozostałej bułce tartej i usmażyć na oleju. Następnie podlać bulionem i dusić w bulionie około 20 minut. Na wywarze z duszonych gołąbków sporządzić sos z koncentratem pomidorowym, mąką i śmietaną. Doprawić do smaku. Podawać gołąbki polane sosem i posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz