Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym
Składniki:
100 g mięsa mielonego
1 jajko
10 mąki ziemniaczanej
60 ml oleju
bułka tarta
10 g mąki pszennej
20 g śmietany
300 g białej kapusty
natka pietruszki
30 g koncentratu pomidorowego
200 ml bulionu
sól
pieprz
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Kapustę cienko poszatkować. Rozdrobnić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Sporządzić masę z mięsa mielonego, podsmażonej cebuli, jaj, poszatkowanej kapusty i bułki tartej i mąki pszennej. Doprawić do smaku. Dokładnie i dość długo wyrabiać masę. Uformować 4 porównywalnej wielkości owalne gołąbki. Obtoczyć gołąbki w pozostałej bułce tartej i usmażyć na oleju. Następnie podlać bulionem i dusić w bulionie około 20 minut. Na wywarze z duszonych gołąbków sporządzić sos z koncentratem pomidorowym, mąką i śmietaną. Doprawić do smaku. Podawać gołąbki polane sosem i posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz