Polska Piniata
Ten tort doskonale sprawdzi się na przyjęciach zawłaszcza u najmłodszych, chociaż niejeden starszy też nim nie pogardzi. A dlaczego to "Polska Piniata", a dlatego że wypełnienie typowo polskie, bo w postaci kolorowych groszków rodem z PRL-u. Kolorowo i słodko tak jak lubicie.
Składniki:
Ciasto:
375
g masła (w temperaturze pokojowej)
200
g cukru
375
g mąki
6
dużych jajek
6
łyżek mleka
1
łyżka sody oczyszczonej
6
łyżek kolorowej posypki
Krem:
dżem
truskawkowy (porzeczkowy lub ulubiony)
375
g zmiękczonego masła
300
g cukru pudru
½
op. cukru waniliowego
3
łyżki gorącej wody
6
paczek kolorowych groszków
Ubić
masło z cukrem, dodać mąkę z sodą oczyszczoną, jajkami, mlekiem i mieszać, aż
ciasto będzie gładkie. Dodać kolorową posypkę do ciasta i delikatnie wymieszać.
Rozdzielić ciasto na dwie tortownice i
piec w temperaturze 180°C przez około 25 do 35 minut. Odstawić upieczone ciasta
w formach na 10 minut do wystygnięcia, a następnie wyjąć z blach.
Delikatnie
wymieszać masło, cukier i cukier waniliowy z gorącą wodą. Jeśli to konieczne,
dodać trochę więcej gorącej wody. Przekroić ciasta na pół. Użyć filiżanki lub
noża do wykrojenia niewielkiego otworu w środku obu ciast. Umieścić pierwsze
ciasto z otworem na talerzu lub desce. Rozsmarować dżem i krem na wierzchu.
Powtórzyć czynność na wszystkich 3 częściach ciasta.
Wypełnić
środek cukierkami i rozłożyć krem na
wierzchu. Umieść ostatnią warstwę ciasta na górze.
Komentarze
Prześlij komentarz