Sezamowe ciasteczka
Kolejna propozycja ciasteczek, tym razem w formie markizów, czyli dwa w jednym. Bo i dobre ciastka i nadzienie też można dać swoje ulubione. Podejrzewamy, że z kremem czekoladowy, nawet takim ze sklepu będą pysznie smakowały. Ale dla nas, nie ma to jak domowy dżem.
Składniki:
5 łyżek sezamu
1/2 kg mąki
15 dag cukru
20 dag margaryny
2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
powidła śliwkowe
cukier puder
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni i dokładnie ostudzić, zimną margarynę najlepiej na stolnicy posiekać z cukrem, dodać olej, jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zimny sezam szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć ciasteczka które ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec do 10 min w gorącym piekarniku, zimne ciasteczka posmarować powidłami i złożyć po dwa, odstawić na kilka godzin po tym czasie ciasteczka nabiorą wilgoci i będą się rozpływać w ustach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz