Muffiny z kaszy jaglanej z cukinią
Jest to kolejny przepis który powstał podczas przymusowej kwarantanny. Staramy się gotować z tego co mamy w domu by jak najrzadziej uzupełniać zakupy. Okazało się ze zalega torebka kaszy jaglanej plus jakieś resztki warzyw. I tak oto powstała dość sycąca kolacja w postaci muffinek. Naprawdę dobre, tylko przed pieczeniem polecamy foremki mimo, iż silikonowe posmarować tłuszczem, bo mieliśmy trochę problem z ich wyjęciem.
Składniki:
1 woreczek kaszy jaglanej
3 duże jajka
150 g cukinii
1 szczypta chili w proszku
2 ząbki czosnku
posiekana garść koperku lub natki pietruszki
sól
pieprz
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z kaszą, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Masę przełożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz