Tort czekoladowy na opak
Tegoroczny tort czekoladowy na opak będzie godnym następcą tortu czekoladowego i tortu szachownicy. Wygląda super, a jak się go rozkroi to czeka nas kolejna niespodzianka w postaci innego przekładania. No i oczywiście super smak.
Składniki:
Biszkopt:
8
jajek
8
łyżek cukru
6
łyżek mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
czubata
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
tłuszcz
do formy
Krem
i dekoracja:
opakowanie
budyniu waniliowego
szklanka
mleka
kostka
masła
tabliczka
mlecznej czekolady
łyżka
spirytusu lub kieliszek wiśniówki
słoik
konfitury wiśniowej
opakowanie
rurek waflowych
czekolada
ciemna i biała
Jajka
rozbić, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Obie mąki i proszek
przesiać, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze
szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Dno średniej tortownicy i dużej
blachy o wymiarach około 60 x 70 cm wyłożyć pergaminem, natłuścić. Na dno obu
form wylać równomiernie ciasto. Piec 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do
temp. 160–170 st. C.
Budyń
przygotować wg przepisu na opakowaniu, ale tylko ze szklanką mleka. Czekoladę
stopić z łyżką wody. Masło utrzeć na gładką masę, dodając po łyżce
przestudzonego budyniu i czekolady. Na koniec wlać spirytus lub wiśniówkę.
Biszkopt
ułożyć na płaskim talerzu lub desce, posmarować konfiturą wiśniową. Prostokątny
biszkopt posmarować kremem czekoladowym i pokroić wzdłuż na 5 pasków równej
szerokości. Jeden pasek zrolować i ustawić na środku okrągłego spodu. Następnie
dookoła przyklejać kolejne paski biszkoptu z masą, tak by na zewnątrz zawsze
był biszkopt.
Komentarze
Prześlij komentarz