Njoki z parmezanem
Te kluseczki są promienne jak włoskie słońce, smaczne jak włoska kuchnia i szybkie w wykonaniu jak Pendolino. Można zajadać się nimi solo lub też w towarzystwie jakiegoś dodatku białkowego lub witaminowego. Parmezan nadaje ostry smak, chrupkość oraz aromat.
Składniki:
500 ml mleka
100 g kaszy manny
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 żółtka jaj
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Mleko zagotować, dodać sól, pieprz, gałkę i
łyżkę masła. Wsypać kaszę, cały czas mieszać, gotować na małym
płomieniu, aż grysik zgęstnieje. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić. Następnie dodać dwie łyżki startego parmezanu, żółtka, ponownie wymieszać. Masę wylać na półmisek (grubość około 2 cm), wystudzić.
Przy pomocy łyżeczki, nabierać masę, formować kulki i układać w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypywać startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekać 15 min w temperaturze 170°C. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przy pomocy łyżeczki, nabierać masę, formować kulki i układać w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypywać startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekać 15 min w temperaturze 170°C. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz