Drożdżowe rogaliki z jabłkami
Puszyste, drożdżowe rogaliki z jabłkami, doskonałe dla dużych i małych. Nadzienie oczywiście z polskich jabłek, najlepiej z własnego sadu. Gdy je już zrobimy to tylko dobra herbata i miły wieczór w gronie rodziny lub przyjaciół nie może się nie udać.
Składniki:
Ciasto:
0,5
kg mąki
50
g świeżych drożdży
2
jajka
0,5
szklanki cukru
1
cukier waniliowy
szczypta
soli
125
g margaryny
250
ml mleka
Nadzienie:
2
jabłka
cynamon
do smaku
cukier
do smaku
40
g margaryny
cukier
puder do posypania
Mąkę
wsypać do miski. Mleko podgrzać. Margarynę rozpuścić i pozostawić do
przestygnięcia. Do garnuszka dodać 2 łyżki mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże
i zalać połową letniego mleka. Pozostawić, aż podrosną drożdże. Jajka zmiksować
z cukrem oraz cukrem waniliowym i wlać do mąki, dodać wyrośnięte drożdże,
pozostałe mleko, oraz szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie zagnieść,
aż składniki się połączą a ciasto przestanie się kleić do rąk jak i ścianek
miski. Ciasto pozostawić w misce, lekko posypać mąką, przykryć ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przerobić na stolnicy, a następnie podzielić na
4 części. Każdą część wałkować, tworząc koło, które podzielić na trójkąty.
Jabłka
obrać i drobno pokroić. Margaryną smarować trójkąt w górnej jego części, posypać
cynamonem oraz cukrem, a następnie układać jabłka i zwijać w rogaliki. Gotowe
rogaliki układać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym
czasie wkładać do piekarnika i piec ok 20 min w temp. 180stopni. Gotowe
pozostawić do przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz