Drożdżowe rogaliki z jabłkami

Puszyste, drożdżowe rogaliki z jabłkami, doskonałe dla dużych i małych. Nadzienie oczywiście z polskich jabłek, najlepiej z własnego sadu. Gdy je już zrobimy to tylko dobra herbata i miły wieczór w gronie rodziny lub przyjaciół nie może się nie udać. 



Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
50 g świeżych drożdży
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
125 g margaryny
250 ml mleka

Nadzienie:
2 jabłka
cynamon do smaku
cukier do smaku
40 g margaryny
cukier puder do posypania

Mąkę wsypać do miski. Mleko podgrzać. Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do garnuszka dodać 2 łyżki mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i zalać połową letniego mleka. Pozostawić, aż podrosną drożdże. Jajka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym i wlać do mąki, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, oraz szczyptę soli i margarynę. Wszystko dokładnie zagnieść, aż składniki się połączą a ciasto przestanie się kleić do rąk jak i ścianek miski. Ciasto pozostawić w misce, lekko posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przerobić na stolnicy, a następnie podzielić na 4 części. Każdą część wałkować, tworząc koło, które podzielić na trójkąty.
Jabłka obrać i drobno pokroić. Margaryną smarować trójkąt w górnej jego części, posypać cynamonem oraz cukrem, a następnie układać jabłka i zwijać w rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie wkładać do piekarnika i piec ok 20 min w temp. 180stopni. Gotowe pozostawić do przestygnięcia i posypać cukrem pudrem.











Komentarze

Popularne posty