Serowe ciasteczka
Delikatne twarogowe ciasteczka do kawy, herbaty i zjedzenia. Fajny pomysł dla niejadków nabiałowych, bo zawierają sporo twarogu. Kształty można wycinać dowolne, wedle uznania. Ciekawy pomysł na niebanalny podwieczorek.
25 dag białego sera
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 mały proszek do pieczenia
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 jajko
dodatkowo:
jajko
gruby cukier do posypania
Skręcony ser przełożyć na stolnicę dodać do niego przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier, następnie dolać śmietanę i mleko, wbić jajko i zagnieść ciasto. Stolnicę lekko podsypać mąką i rozwałkować ciasto na 1 cm grubości, szklanką wyciąć krążki z ciasta i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozkłóconym dodatkowym jajkiem i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciastka około 20 minut oczywiście na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz