Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
Składniki:
700 g małych młodych ziemniaków
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Ziemniaki oskrobać i ugotować we wrzącej posolonej wodzie. Z oliwy, octu winnego, musztardy, rozgniecionego czosnku, miodu soli i pieprzu sporządzić sos. Ziemniaki odcedzić, przełożyć do salaterki, wiesze przekroić. Gorące wymieszać z sosem i pozostawić do ostygnięcia.
Przeprowadzić obróbkę wstępna rzodkiewki i szczypiorku. Rzodkiewkę pokroić na cienkie półplasterki, szczypiorek drobno posiekać. Dodać wszystko do ostudzonych ziemniaków, dobrze wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz