Kawowa Pavlova
Ciasto może niezbyt wyglądające na pierwszy rzut oka, ale po pierwszym kęsie zmienicie zdanie. Za kolejny kawałek dacie się pokroić, zwłaszcza Ci którzy uwielbiają smak kawy. Jak każda Pavlova delikatna i krucha a do tego kawowa. Poezja smaku....
Składniki:
Beza:
6 białek
360 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Krem:
200 ml kremówki 36%
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki kremówki 36%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
wiórki gorzkiej czekolady
Na sztywno ubić białka i systematycznie dodawać do tego po 1 łyżeczce cukru, kawę. Wszystko miksować, aż masa będzie jednolita. Na samym końcu dodać ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Papier do pieczenia rozłożyć na blachę od piekarnika i narysować na niej okrąg o średnicy 20 cm. Przygotowaną wcześniej masę wylać na okrąg i starać się tak go ułożyć, aby boki były wyższe, a w środku powstało wgłębienie. Suszyć bezę w temperaturze do 120 stopni przez 2-3 godziny. Przy uchylony drzwiach piekarnika studzić bezę.
Ubić na sztywno kremówkę i zostawić. Utrzeć razem cukier oraz mascarpone, do których dodać przygotowaną kremówkę. Tak gotowy krem rozprowadzić na bezie.
Delikatnie podgrzać masło i cukier. Cały czas mieszać, aż masa stanie się gęsta. Pod koniec wsypać kawę i wlać kremówkę. Kiedy masa będzie gładka, zostawić do wystudzenia. Bezę polać schłodzonym sosem i całość oprószyć wiórkami czekoladowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz