Domowy budyń marchewkowo-pomarańczowy
Marchewka doskonale sprawdza się nie tylko w daniach na słono, ale również w tych na słodko zwłaszcza w deserach. Jeśli wasze dzieci za nią nie przepadają, a za to lubią budyń to w łatwy sposób przemycicie to warzywo do ich diety i nawet się nie zorientują. Do tego trochę soku z pomarańczy i domowy budyń gotowy.
Składniki:
2 i 1/3 szklanki mleka
1 dużą marchewkę
szczyptę cynamonu
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżeczki ksylitolu
laskę wanilii
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Dwie szklanki mleka wlać do garnka z grubym dnem, dodać drobno pokrojoną lub startą marchewkę, cynamon, rozciętą laskę wanilię i ksylitol.
Zagotować wszystko razem, pozostawić na minimalnym ogniu do czasu, gdy marchewka będzie miękka. Ostudzić, wyjąć laskę wanilii, dodać sok z pomarańczy i zblendować na gładko.
Resztę zimnego mleka przelać do kubka, dodać skrobię i dokładnie wymieszać.
Wlać do zmiksowanej części i wszystko zagotować, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz