Mazurek owsiany
Propozycja Wielkanocnego mazurka w wersji bardziej fit, z dodatkiem płatków owsianych. Żeby i ci co na diecie mieli przyjemność ze świąt. Cukier puder możecie spokojnie zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem, my zostaliśmy przy tradycyjnym środku słodzącym.
180 g mąki + troszkę podczas zagniatania
50 g cukru pudru
50 g masła
szczypta soli
jajko
wierzch:
120 g płatków owsianych
2 łyżki miodu
1 białko
owoce kandyzowane
1 łyżka cukru pudru
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Na blat wysypać mąkę, cukier i dodać masło. Siekać nożem, by kawałeczki masła były jak najmniejsze. Następnie dodać jajko, szczyptę soli i zagnieść. W razie potrzeby dodać troszkę mąki podczas zagniatania. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone, wyjąc i rozwałkować. Wyłożyć formę ciastem i zrobić brzeg.
Płatki owsiane wymieszać z białkiem jaja, miodem, cukrem i owocami kandyzowanymi pokrojonymi w niewielkie kawałki.
Masę wyłożyć na mazurki, równo rozsmarować, dość cienko. Nie smarować rantów. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 20 minut. Wyjąć, gdy ostygnie. Dekorować lukrem i ewentualnie pozostałymi kandyzowanymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz