Zupa gulaszowa z kurczakiem
Kilka odmian zupy gulaszowej już u nas gościło a dwie z nich się nawet zadomowiły. Jednak do tej pory zawsze były to zupy z mięsem wieprzowy. Próbujemy dalej i dziś proponujemy zupę gulaszową z kurczakiem i kolorowymi warzywami. Smacznego !!!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki masła
2 łyżki oleju lub oliwy
2 średnie cebule
2 liście laurowe
2 czerwone papryki
4 ziela angielskie
300 g małych pieczarek
1 kartonik/puszka krojonych pomidorów z czosnkiem
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
4 duże, kiszone ogórki
4 łyżki śmietanki kremówki (30%)
5 szklanek bulionu warzywnego
natka pietruszki do posypania
sól
pieprz
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący podsmażyć cebulę, często mieszając. Po ok. 5 minutach dodać pieczarki. Całość delikatnie posolić i podsmażać razem przez ok. 3 minuty. Dodać słodkiej papryki w proszku. Mieszać, aż warzywa nabiorą koloru od papryki i przełożyć całość do garnka. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i posypać solą. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła. Włożyć kawałki kurczaka na gorący tłuszcz i obsmażyć z każdej strony. Dodać paski papryki. Smażyć przez 2-3 minuty często mieszając. Dodać do garnka. Składniki w garnku zalać bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Przykryć i gotować kolejne 10-15 minut. Po tym czasie przyprawić. Śmietankę zahartować i dodać do zupy. Podawać z natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz