Kostka alpejska
To ciasto z gatunku pyszne, niezbyt trudne, a nawet bardzo pyszne. Masa kajmakowa robi tutaj robotę, bo razem z bezami nadaje obłędny smak i gra tutaj pierwsze skrzypce. Całości dopełnia bita śmietana i posypka z gorzkiej czekolady. Ciasto iście imprezowe.
Składniki:
ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez
Masa śmietanowa:
400 ml kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
śmietan-fix
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier
dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać
przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do
blachy o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do
nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać i wyłożyć na zimny biszkopt. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem utrwalającym.Wyłożyć na krem, posypać startą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz