Donaty z piekarnika
Donaty lubimy, no ale są kaloryczne i trochę boimy się, że zbędne kilogramy nam się odłożą. Dlatego proponujemy donaty w nieco odchudzonej - pieczonej wersji. Czekolada w mniejszej ilości i to gorzka więc też ta nieco zdrowsza. Zapraszamy.
Składniki:
50
g masła
500
g mąki pszennej
100
g cukru
10
g suchych drożdży
120
ml mleka
2
jajka
125
g masła do smarowania
1
czekolada gorzka
cukier
puder
W
misce wymieszać drożdże, letnie mleko. Pozostawić na chwilę. Wymieszać mąkę,
jajka, masło, cukier i następnie dodać mleko z drożdżami. Pozostawić ciasto w
ciepłym miejscu, aby wyrosło. Po wyrośnięciu dodać posiekaną czekoladę do
ciasta i wymieszać. Ciasto lekko rozwałkować na grubość około 2 cm i wycinać
kółka z dziurką w środku. Układać na
blaszce i posmarować rozpuszczonym masłem. Piec w temperaturze 180 stopni. Piec
około 20-25 minut, aż się zrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz