Kulebiak z kapustą i pieczarkami
Kulebiak to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym lub warzywnym. My to doskonale wiemy, ale ponieważ część z nas jest silnie niecierpliwa i bardzo głodna to przygotowaliśmy kulebiaka w nieco szybszej wersji z ciasta francuskiego. Znikła szybciej niż się pojawił, więc był dobry.
Składniki:
płat
ciasta francuskiego (30×50 cm)
500
g pieczarek
2
średnie cebule
200
g kapusty kiszonej
2
listki laurowe
3
ziarna ziela angielskiego
pieprz
sól
olej
jajko
do posmarowania
Pieczarki
pokroić w półplasterki i udusić z cebulą na oleju. Przepłukać kapustę na sitku
(jeśli jest bardzo kwaśna), posiekać drobno, włożyć do garnka, dodać listki
laurowe i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu 20 minut, następnie
odsączyć na sitku. Do pieczarek dodać kapustę, przesmażyć razem chwilę,
doprawić pieprzem, ewentualnie solą, odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 200°
C, wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć je na blacie.Wyłożyć farsz na środek i
zawinąć ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut,
aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Boki ciasta można też naciąć w paski
szerokości 2 cm i zapleść w warkocz, piec w 200⁰C na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz