Słodkie VOL-AU-VENT
Cudne kubeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z serka mascarpone i bitej śmietanki. Dodatki to inwencja własna, u nas wyszło kolorowo i wiosennie. Można je upiec wcześniej, a napełnić nadzieniem kiedy nam pasuje. Bardzo ładnie się prezentują, dostojnie i smakowicie wyglądają. Dla nas rewelacja.
Składniki:
1 opakowanie ciast francuskiego
żółtko
Nadzienie:
serek mascarpone
500 ml śmietanki 30%
mandarynki
kiwi
czekolada
W cieście
francuskim wyciąć krążki o średnicy 6-7 cm. W 2/3 liczby krążków kolejno
powycinać mniejszym wykrojnikiem tzw."pokrywki" dla naszych
koszyczków. Wyjąć "pokrywki" z reszty ciasta. Otrzymamy pierścienie.
Na każdy pojedynczy krążek potrzebujemy dwa pierścienie oraz jedną pokrywkę.
Pełny krążek smarujemy żółtkiem i nakładamy dwa pierścienie, smarujemy
żółtkiem. Pokrywki należy również posmarować żółtkiem, ale piec oddzielnie.
Gotowe foremki i pokrywki piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15
min. Upieczone foremki wypełnić wiśniami, pokrojonym bananem, mandarynką i
borówką. Posypać startą czekoladą. Można napełnić bitą śmietaną, budyniem lub
innymi owocami wg własnych upodobań. Pokrywkami zamknąć vol-au-vent.
Komentarze
Prześlij komentarz