Kotleciki ziemniaczano-szpinakowe Daniela
Ciasto ziemniaczane mamy w jednym paluszku, dlatego też dokonujemy różnych wariacji na tego temat. Daniel połączył ziemniaki ugotowane z podsmażonym szpinakiem, uformował kotlety, opanierował i usmażył. Zachowały lekko zielonkawy kolor i delikatny szpinakowy smak. W połączeniu z surówką stanowią ciekawą propozycję obiadową.
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków
50 g szpinaku najlepiej świeżego
sól
pieprz
2 jajka
olej
bułka tarta
Ugotowane ziemniaki rozgnieść praską, odparować i przestudzić. Dodać drobno posiekany szpinak, sól, pieprz, 1 jajko i dokładnie połączyć składniki. Jeśli nie mamy świeżego szpinaku to mrożony trzeba rozmrozić i odparować z niego całkowicie wodę.
Formować podłużne kotlety, obtoczyć w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz