Precle z serem
Dzisiaj coś dla amatorów ciasta drożdżowego i to w wersji wytrawnej. Pyszne miękkie ciasto drożdżowe, które delikatnie się rozrywa i pachnie czosnkiem, kolendrą i serem. Do tego kubeczek barszczu czystego i czego chcieć więcej w zimowy wieczór w ciepłym domu, gdzie unosi się aromat ciasta drożdżowego.
Składniki:
Ciasto:
600 g mąka pszenna typ 550
30 g drożdże świeże
1 łyżeczka cukier
6 łyżek masło miękkie
2-3 szt. gałązki rozmarynu obrane i posiekane
1 łyżeczka sól
150 g ser mozzarella starty
1,5 szkl. mleko letnie
Do posmarowania:
3 łyżki masło roztopione
30 g ser parmezan starty
1 łyżka czosnek granulowany
Do gotowania:
2 l woda
70 g soda oczyszczona
Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki sporządzić rozczyn. Po urośnięciu dodać mąkę, masło, rozmaryn i sól, połączyć składniki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 45 minut. Podzielić na 8 kawałków. Rozwałkowywać każdy kawałek w prostokąt o wymiarach 40 cm na 10 cm, posypać mozzarellą i zwijać w rulon. Formować precle i każdy umieścić we wrzącej wodzie z sodą na 30 sekund. Układać na blaszce, posmarować roztopionym masłem, posypać parmezanem i czosnkiem. Piec 15 minut w 210 ⁰ C.
muszą być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńOj tak. Miękkie i puszyste znikały jeszcze ciepłe.
Usuń