Ciasto coca-cola
Napój typu coca cola jak już wcześniej się przekonaliście jedząc naszą karkówkę w coli czy też kurczaka w coli nie służy tylko do picia. Dzisiaj cola nie z mięsem a w cieście jako składnik kremu. Otrzymaliśmy letnie ciasto-deser, które posmakuje z pewnością niejednemu lub niejednej z Was.
Składniki:
Na ciasto:
4 jajka
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2/3 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
150 g zmielonych orzechów
150 g pokruszonych herbatników
250 ml coli
150 g masła
100 g cukru pudru
Na masę śmietanową:
1/2 l śmietanki 30%
cukier puder do smaku
3 łyżeczki żelatyny
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka oraz na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać, na końcu dodać olej i colę, wymieszać. Wylać do tortownicy i piec w 180°C przez 25 min, wystudzimy. Zmielone orzechy połączyć z herbatnikami i zalewać colą, mieszać i odstawimy na 20 minut. Masło utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać po łyżce masy herbatnikowej. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać żelatynę. Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki. Ciasto pokryć kremem z colą, wyrównać wierzch i przykryć warstwą kremu śmietanowego, ponownie wyrównać, wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz