Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
Ziemniaczki bardzo lubimy jak zresztą większość Polaków, mimo że część się do tego nie przyznaje. Szpinak też jest jednym z naszych ulubionych zielonych warzyw. A już połączenie tych dwóch rzeczy w postaci kotlecików i do tego ulubiona surówka to już gratka dla naszego podniebienia.
Składniki:
300 g ziemniaków
1 jajko
10 g mąki ziemniaczanej
50 g cebuli
60 ml oleju
5 g masła
bułka tarta
50 g szpinaku
koperek
20 g sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców, ugotować ziemniaki. Obraną cebulę drobno posiekać. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju zrumienić posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodać szpinak, wszystko mieszać i smażyć do momentu aż odparuje, po czym zdjąć z ognia i ostudzić Opłukany koperek drobno posiekać Do dużej miski przecisnąć przez praskę ugotowane ziemniaki. Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, straty żółty ser, koperek, jajko oraz mąkę i całość doprawić solą oraz czarnym pieprzem i gałką. Dłonią wyrabiać ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formować płaskie kotleciki. Kotlety panierować w bułce tartej a następnie smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podawać z ulubioną surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz