Kawowe wafle
Składniki:
75 g masła lub margaryny
1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mleka
1 pełna łyżka nutelli
5 łyżek mleka w proszku
2 wafle (28x28)
Dodatkowo:
1 biała czekolada
Masło i cukier przełożyć do rondelka, dodać łyżeczkę kawy, łyżkę mleka i rozpuścić. Pod koniec dodać nutellę i wymieszać dokładnie. Zdjąć rondelek z ognia i wsypywać łyżka po łyżce mleko w proszku, energicznie mieszając ręczną trzepaczką.
Kwadratowe wafle 28x28 przeciąć na pól tak aby otrzymać cztery prostokątne wafle. Smarować dolny wafel masą, nakładać na niego kolejny lekko dociskając, znów smarować itd. Wafle odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Wafle polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać dowolnymi orzechami jeśli lubicie.
Komentarze
Prześlij komentarz