Bananowy jogurtowiec
Nasz jogurtowiec to wygląda prawie jak elegancki tort. Czyż nie? Smakuje też bardzo wykwintnie mimo bardzo prostych składników. Tylko jego przygotowanie wymaga cierpliwości i sprawności manualnej w lepieniu kuleczek do dekoracji. Ale naprawdę warto poświęcić czas by potem delektować się smakiem.
Składniki:
3-4 dojrzałe banany
100 g margaryny
1 duży jogurt bananowy
2 szklanki śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady
150 g płatków kukurydzianych
2 łyżki żelatyny
W naczyniu rozpuścić margarynę, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy. Przestudzić. Do wystudzonej, ale płynnej jeszcze polewy wsypać płatki i dokładnie wymieszać.
Ulepić 12 małych kukurydzianych kuleczek (nie będą zbyt okrągłe, ale przydadzą się do dekoracji). Odstawić je do lodówki. Pozostałą część płatków z czekoladą wypełnić dno tortownicy i również wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody, przestudzić. Banany zmiksować, połączyć z jogurtem bananowym. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodawać po łyżce zimnej żelatyny. Następnie połączyć z jogurtem i dokładnie wymieszać. Masę wylać na zastygnięty spód z płatków i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje udekorować wcześniej zrobionymi kuleczkami. Można też zostawić trochę luźnych płatków z czekoladą i dodatkowo obsypać nimi wierzch jogurtowca.
Komentarze
Prześlij komentarz