Rogale drożdżowe na maślance
Przy tych drożdżowych rogalikach na maślance wszystkie inne wymiękają. Ręka sama się po nie wyciąga, ślinka cieknie na sam widok a ten zapach rozchodzący się po całej kuchni.... Spójrzcie na zdjęcie nie ma cie tych samych odczuć, no może poza zapachem ale kto wie dokąd zmierza technologia.
Składniki:
550 g mąki
pszennej plus trochę do podsypywania
12 g drożdży
instant
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
soli
1 duże jajko
200 ml
maślanki
150 ml
ciepłej wody
Dodatkowo:
1
roztrzepane jajko do posmarowania
sezam lub
mak do posypania rogali
Mąkę,
drożdże, cukier oraz sól wymieszać dużej misce. Zrobić zagłębienie na środku i
wbić do niego jajko, a następnie wlać maślankę oraz wodę. Wymieszać wszystko i
ugniatać, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. W razie potrzeby podsypać
lekko mąką.
Gotowe
ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i
odstaw na około 1 – 1,5 godziny do wyrastania (powinno co najmniej podwoić
objętość).
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrobić krótko. Następnie podzielić je
na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o grubości około 3 –
5mm i pokrój jak pizzę na 8 trójkątów.
Trójkąty
ciasta zwijać od podstawy ku końcowi i układaj w sporych odstępach na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że koniec ciasta znajduje się
pod spodem, żeby rogale nie rozwijały się podczas pieczenia.
Uformowane rogaliki przykryć czystą ściereczką i
odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz