Zapiekanki na gofrach
W okresie letnim mamy trochę więcej czasu i eksperymentujemy z rożnymi połączeniami. Nasz dzisiejszy eksperyment to gofry z mąki ryżowej (delikatne i chrupiące) zamiast bułeczek do zapiekanek. Wyszło naprawdę smacznie i zdrowo.
Składniki:
Gofry:
1,5 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
Farsz:
1 cebula
250 g pieczarek
100 g sera żółtego
koperek
sól
pieprz
olej do smażenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywną pianę. W misce wymieszać składniki suche: mąkę ryżową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Do żółtek dodać mleko oraz olej i wymieszać do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodać składniki suche i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Rozgrzać gofrownicę i posmarować olejem. Nalewać ciasto i piec, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzić na kratce.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Smażyć do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawić pieprzem, solą oraz ziołami.
Na gofry wykładać smażone pieczarki z cebulką. Ser zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 5-7 min., aż ser się roztopi. Gotowe zapiekanki posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz