Koniczynki nadziewane powidłami
Z ciasta drożdżowego można wyczarować wiele
rzeczy - bułeczki, rogaliki itp. My dzisiaj robiliśmy drożdżowe koniczynki z
powidłami śliwkowymi. Wymagają trochę pracy, ale fajnie smakują i ciekawie
wyglądają. A szczęśliwiec może znajdzie nawet czterolistną koniczynkę ;).
Składniki:
550 g mąki
200 ml letniego mleka
100 g masła
2 jajka w temperaturze pokojowej
70 g cukru
25 g drożdży
łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
gęste powidła
jajko rozmącone z łyżką mleka
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i przestudzić.
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili będą
płynne), dodać 3-4 łyżki mąki, letnie mleko rozmieszać i zostawić w ciepłym
miejscu na 20-30 minut.
W tym czasie utrzeć cukier i cukier waniliowy z jajkami.
Do utartej masy jajecznej dodać mąkę, sól, rozczyn, letnie masło. Całość
wymieszać. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć
do miski przykryć naczynie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut
(do podwojenia objętości).
Po ww. czasie podzielić ciasto na 12 równych części.
Każdą z tych 12 części na 3 części. Nadziewać powidłami, formować wydłużone kształty
(takie elipsy, ale mogą być też kulki). Wkładać po 3 do foremek muffinkowych
(foremki posmarowane masłem i posypane mąką). Bułki posmarować jajkiem
rozmąconym z mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Piec w temperaturze
180 °C przez 20-30 minut. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz