Karkówka w coca-coli
Był kurczak w coli, muffiny z colą teraz kolej na jakieś konkretniejsze mięsko z użyciem tego składnika. Proponujemy karkówkę w coli. Napój ten nadaje mięsu delikatnej słodyczy która przełamuje się z ostrością francuskiej musztardy.
Składniki:
1 kg karkówki -
1 szklanka Coca-Coli
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki ketchupu łagodnego
sól
pieprz
mąka
olej
Karkówkę natrzeć solą i pieprzem, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień pokroić na plastry ok 1,5 cm grubości następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Do miseczki wlać Coca-Colę, musztardę, ketchup dodać trochę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać zalewą, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez ok 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz