Owsiane muffiny z morelami


Muffinki zagościły już u nas na dobre, podobnie jak owsianki. Dziś połączenie tych dwóch pyszności. Owsiane muffinki z morelami, których kolor nas porostu urzekł. Na ich widok robi się weselej i cieplej na sercu. Ps nasza mała rada jeśli to możliwe pieczcie je w silikonowych papilotkach bo te papierowe bardzo trudno jest odkleić.


Składniki:

Suche:
2 szklanki mąki 
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier waniliowy

Mokre:
2 jaja
1 szklanka mleka
1/4 oleju rzepakowego

Dodatkowo:
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1,5 szklanki mleka
morele - około 10 sztuk


Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i zostawić do całkowitego wchłonięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i olej i wszystko razem ubijać na jednolitą masę. Następnie mokre składniki wlać do suchych, zamieszać kilka razy, dodać płatki i wymieszać wszystko dość szybko do momentu zniknięcia mąki. Nakładać ciasto do formy na muffiny do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć ćwiartkę moreli skórką do dołu. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut. Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem. 



















Komentarze

  1. A można użyć zwykłych płatków owsianych zamiast błyskawicznych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować my akurat mieliśmy takie to takich użyliśmy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty