Sałatka z pieczonym kalafiorem



Jak wiecie lubimy kombinować z sałatkami i to nawet bardzo. Kalafiora w sałatkach też bardzo lubimy i to pod rożnymi postaciami. Był już zwyczajny gotowany, był na surowo, tym razem nadeszła kolej na kalafiora pieczonego. Dodatek ciecierzycy i paru przypraw nadaje mu a zarazem całej sałatce bardzo ciekawy smak. Zachęcamy do wypróbowania. 


Składniki:


½ kalafiora
½ szkl ciecierzycy z puszki
oliwa 
sól
1/3 łyżeczki ostrej papryki 
pieprz
mix sałat
½ szklanki wyłuskanego granatu
natka pietruszki

Sos:
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz


Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Kalafiora pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną ciecierzycę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i przyprawami, polać 2 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2 razy wymieszać warzywa łopatką. z podanych składników sporządzić sos. 
Na talerzach ułożyć mieszankę sałat. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać granatem i posiekaną natką pietruszki miętą. Polać sosem.











Komentarze

Popularne posty