Figi z kozim serem
Figi to niewielkie, niepozorne i niedoceniane owoce, które mogą korzystnie wpływać na nasz organizm. Są źródłem wielu składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. U nas najczęściej spotykamy te suszone, ale ponieważ obecnie są dostępne te świeże to postanowiliśmy poznać nowe smaki. Na początek lekka przystawka z odrobiną koziego sera i orzeszkami pinii.
Składniki:
3 świeże figi
6 plasterków roladki koziej pleśniowej
2 łyżki orzeszków piniowych
sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
ocet balsamiczny
z podanych składników sporządzić sos. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Figi opłukać, naciąć nożem na krzyż, w powstałe rowki włożyć po 2 plasterki koziej roladki, posypać orzeszkami pinii i zapiekać przez około 13 minut do czasu aż ser się rozpuści. Wyjąć z piekarnika, polać sosem, gęstym octem balsamicznym i sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz