Muffiny owsiane fit
O zdrowotnych właściwościach płatków owsianych pisaliśmy Wam już nie raz, przy wielu potrawach. Powtarzać się już nie będziemy, tylko proponujemy słodkości z tym cennym składnikiem. A co to za łakocie? Oczywiście muffinki, bo lubimy je zarówno robić jak i zjadać.
Składniki:
70 g płatków owsianych błyskawicznych
60 g mąki
2 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady gorzkiej
50 g orzechów (włoskie, laskowe itp.)
50 g suszonej żurawiny
2 łyżki oleju
Płatki owsiane lekko zmielić blederem. Czekoladę oraz orzechy posiekać. Połączyć ze sobą wszystkie suche produkty. Dodać jajko, jogurt oraz olej i wymieszać całość. Masę przełożyć do papierowych foremek do 2/3 wysokości. Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz