Pierożki Fataya


Dzisiaj dopłynęliśmy do czarnego lądu i prezentujemy Wam pierożki z tamtych stron. Pierożki wyszły obłędne, mięsne, chrupiące, po prostu pyszne. Ciasto pierogowe z dodatkiem sody oczyszczonej, czyli takie, które lekko rośnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Farsz mięsny, duszony z dodatkiem cebuli, czosnku i koncentratu pomidorowego. Gorące pierożki fataya podaje się z mocno doprawionym chilli, warzywno-pomidorowym sosem.


Składniki:

Farsz:

40 dag mięsa mielonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki przecieru pomidorowego

sól

pieprz



Ciasto:

500g mąki

1 jajko

1/2 szklanki wody

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

olej do głębokiego smażenia



Sos:

1 cebula

1 marchewka

kawałek selera

kilka różyczek kalafiora

1-2 łyżki przecieru pomidorowego

1-2 ząbki czosnku

chili

sól

pieprz



Czosnek i cebulę posiekać w kostkę, poddusić dodać mięso mielone i dalej dusić, przyprawić solą, pieprzem i przecierem pomidorowym, wystudzić. Sporządzić ciasto pierogowe, wyrabiać bardzo krótko, rozwałkować, wycinać kółka i lepić pierogi. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa pokroić na kawałki, podsmażyć na tłuszczu, dodać przecier, czosnek, chili, sól i pieprz. Zaleć wodą i dusić do miękkości, zmiksować i podawać do pierożków.










Komentarze

Popularne posty