Pierożki Fataya
Dzisiaj dopłynęliśmy do czarnego lądu i prezentujemy Wam pierożki z tamtych stron. Pierożki wyszły obłędne, mięsne, chrupiące, po prostu pyszne. Ciasto pierogowe z dodatkiem sody oczyszczonej, czyli takie, które lekko rośnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Farsz mięsny, duszony z dodatkiem cebuli, czosnku i koncentratu pomidorowego. Gorące pierożki fataya podaje się z mocno doprawionym chilli, warzywno-pomidorowym sosem.
Składniki:
Farsz:
40 dag mięsa
mielonego
1 cebula
1 ząbek
czosnku
3 łyżki
przecieru pomidorowego
sól
pieprz
Ciasto:
500g mąki
1 jajko
1/2 szklanki
wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
olej do
głębokiego smażenia
Sos:
1 cebula
1 marchewka
kawałek selera
kilka różyczek
kalafiora
1-2 łyżki
przecieru pomidorowego
1-2 ząbki
czosnku
chili
sól
pieprz
Czosnek i cebulę posiekać
w kostkę, poddusić dodać mięso mielone i dalej dusić, przyprawić
solą, pieprzem i przecierem pomidorowym, wystudzić. Sporządzić
ciasto pierogowe, wyrabiać bardzo krótko, rozwałkować, wycinać
kółka i lepić pierogi. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa pokroić na
kawałki, podsmażyć na tłuszczu, dodać przecier, czosnek, chili,
sól i pieprz. Zaleć wodą i dusić do miękkości, zmiksować i
podawać do pierożków.
Komentarze
Prześlij komentarz