Gulasz z kurkami i porem
W tym roku kurki obrodziły wyjątkowo. Te w śmietanie smakowały nam bardzo, ale mięsko też lubimy zwłaszcza w chłodniejsze dni. Połączyliśmy te składniki, dodaliśmy pora, paprykę i doskonały obiad gotowy. Tylko nie zapomnijcie o zielonym akcencie w postaci natki pietruszki, który jest dopełnieniem smaku.
Składniki:
60 dag mięsa gulaszowego
1 cebula
30 dag kurek
mały por
1 mała żółta lub pomarańczowa papryka
sól
pieprz
olej
1 łyżeczka curry
1 łyżka mąki
100 ml śmietanki 18%
natka pietruszki
Mięso umyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać oprószone mąką mięso. Doprawić solą, i curry. Podlać wodą tak, by całe mięso było przykryte i dusić na małym ogniu ok. 40 min. Następnie dodać oczyszczony i pokrojony w talarki por, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz oczyszczone grzyby. Dusić ok. 20 min. Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz