Naleśniki bolognese
Spaghetti bolognese, zapiekanka po bolońsku, a dziś naleśniki, a nawet można by powiedzie zapiekanka naleśnikowa. Składniki tradycyjne zarówno do naleśników jak i sosu, a otrzymaliśmy nowe efektownie wyglądające i bardzo smaczne danie.
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1,5 szklanki mąki
olej do smażenia
Sos :
500 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
1 cebula
1 papryczka chilli
olej
sól
pieprz
oregano
bazylia,
150 ml bulionu
starty ser do posypania naleśników
Roztrzepać jajka w mleku i wymieszać z wodą. Dodać mąkę i zmiksować wszystko na gładką masę. Smażyć na patelni posmarowanej tłuszczem troszkę grubsze naleśniki.
Cebulę i chilli pokroić na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i smażyć cebulę co jakiś czas mieszając. Dodać mięso i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wlać pomidory i bulion. Całość wymieszać i dusić 5-6 minut. Doprawić bazylią i oregano
Każdy naleśnik posmarować farszem bolognese i zwinąć w rulon. Pokroic na 3 części i ustawiać pionowo w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz