Jajka po Bakońsku
Kolejna wycieczka kulinarna do kuchni węgierskiej. Niby zwykłe jaja gotowane w koszulkach, niby zwykły ryż, ale razem z sosem tworzą niezwykłą całość. Sos jest bardzo aromatyczny, treściwy i bardzo pikantny, co z delikatnym ryżem i jajami bardzo dobrze się komponuje. Przepis dla wegetarian na danie główne gotowy.
Składniki:
20 jajek
400 g ryżu
500 g pieczarek
3 cebule
3 zielone papryki
2 pomidory
120 g masła
400 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej, sól, kminek
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Paprykę i pomidor umyć. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść a z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić na paski.
Przygotować sos grzybowy: cebulę podsmażyć na maśle, dodać 1 łyżeczkę mielonej papryki, pokrojone grzyby, roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, sól, kminek. Gdy cała woda wyparuje z grzybów, dodać pokrojone papryki, pomidor, trochę wody i gotować pod przykryciem tak długo, aż będą miękkie. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
Zagotować dużą ilość wody, dodać sól i 1 łyżkę octu. Dokładnie umyte jajka wybijać do wrzącej wody i gotować przez 3-4 minuty. Wyjąć cedzakową łyżką.
Na gorącym ryżu ułożyć jajka i polać sosem grzybowym.
Komentarze
Prześlij komentarz