Lawendowe ciasteczka
Nasze trzy sorki nie lubią bezczynności, nas też tego uczą. Wakacje wakacjami ale warto się doszkalać. Soreczki dokształcały się pod czujnym okiem państwa Wójcików na warsztatach kulinarnych - produkty i dania regionalne. I tam upiekły dla nas i oczywiście dla Was lawendowe ciasteczka z przepisu pani Eli Wójcik. Któż by pomyślał że lawendę można dodać do ciastek.
Składniki:
1 łyżeczka suszonej lawendy
230 g masła
90 g cukru pudru
350 g maki pszennej
1 jajko
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać lawendę i cukier puder. Masło posiekać na małe kawałki i dodać wraz z jajkiem do miski. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać dowolne kształty. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone można udekorować cukrem pudrem lub odrobina lawendy.
Komentarze
Prześlij komentarz