Racuchy na piwie
Ciąg dalszy serii potraw z piwem na naszej kuchni, Dzisiaj racuchy na piwie, ale piwie pszenicznym, lżejszym, o nieco innym smaku niż tradycyjne jęczmienne. Ono też nadaje puszystości tym racuszkom i specyficzny posmak, który według nas jest orzeźwiający.
Składniki:
Składniki:
300 ml piwa pszenicznego
100 ml mleka
350 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży lub odpowiadającą tej ilości suszonych drożdży
½ łyżki cukru
2 jajka
sól
1–2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać cukier i razem rozetrzeć. Do garnka nalać mleko i lekko go podgrzać. Kilka łyżek dodać do drożdży roztartych z cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Do pozostałej części mleka dolać piwo, wbić jajka i ubijać przez chwilę za pomocą trzepaczki. Dodać sól, gotowy rozczyn oraz stopniowo dosypywać mąkę, ciągle mieszając. Gotowe ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. Najlepiej jeśli wolno spływa z trzepaczki, ciągnącym strumieniem.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do ciasta. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Nabierać ciasto łyżką i kłaść na patelni z rozgrzanym olejem. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz