Sałatka z brokułem i pieczarkami
Sałatki to u nas temat rzeka, można je wymyślać bez końca. Zazwyczaj wybieramy jeden produkt bazowy, w tym wypadku brokuł, i dorzucamy to co mamy, albo to na co mamy ochotę. I po chwili mamy pyszną kolację lub poczęstunek dla naszych gości czy domowników.
Składniki:
1 brokuł
1 cebula lub 1 por
200g drobiowej szynki
papryka czerwona
300 g pieczarek
100 g ziaren słonecznika
puszka kukurydzy
Sos:
3 czubate łyżki majonezu
4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
sól
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al’dente w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę pokroić w kostkę, szynkę w kostkę. Cebulę pokroić w piórka I przelać wrzątkiem. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Majonez, jogurt i musztardę wymieszać ze sobą. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Przyprawić do smaku. Układamy warstwami:1/2 brokułów, szynka, 1/3 sosu, pieczarki, cebula, 1/3 sosu, papryka, 1/2 brokułów, kukurydza, 1/3 sosu, prażony słonecznik. Wstawić na godzinę do lodówki do schłodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz